Lamsham

Lamsham

4 personen
30 minuten
Lamsham van Wim Jans – lauwwarme salade van knolselderij, peterselie, augurk en Heische Hoeve mosterd

Zo maak je het:

Lamsham:

Deze hebben we al voor je gesneden. Reken ongeveer 100 gram per persoon.

Salade:

Schil de aardappels en de knolselderij.  Snijd beide groenten in plakken daarna in repen en daarna in blokjes van 0.5 x 0.5 cm. Blancheer de aardappel en knolselderij in ruim kokend water tot ze beetgaar zijn. Het hoeft echt maar een paar minuten. Snijd de augurk ook in plakken, repen en daarna in blokjes van 0.5 x 0.5 cm. Was de peterselie en hak deze daarna heel fijn met een mes.  Meng de lauwwarme blokjes aardappel en knolselderij met de augurk.  Voeg hier de mosterd, crème fraiche en de gehakte peterselie aan toe. Meng het allemaal door met een voorzichtige scheppende beweging zodat je de blokjes niet te veel kneust. breng het geheel op smaak met peper en zout. 

Vinaigrette van kersenazijn en tokonoot olie:

Meng de 3 ingrediënten samen tot een vinaigrette, dat gaat het makkelijkste met een vork of garde. Maak het op smaak met peper en zout. 

Postelein

De postelein vind je niet in de box, die moet je zelf in het wild plukken, maar hoe ziet postelein er eigenlijk uit?

De plant is 15-40 cm hoog en tijdens de bloei gemakkelijk te herkennen aan de schotelvormige bladeren, waar de stengel door heen lijkt te groeien. De gewone bladeren zijn 2-3 cm groot. De twee om de bloemstengel vergroeide bladeren zijn groter. De witte bloemen zijn klein met 2-3 mm lange kroonbladen. Deze meerjarige plant bloeit van april tot juni. 

Pluk ongeveer 10 stengels met blaadje per persoon. 

Nu is het tijd om het bord mooi op te maken!

Zet een steekring in het midden van het bord en schep hier een kwart van de lauwwarme salade in. Maak dit mooi vlak met de achterkant van een lepel, maar een icetea- of cocktail stampertje is ook erg handig hiervoor. Leg per persoon 100 gram lamsham op de salade. Leg boven op de lamsham de winterpostelein met de steeltjes in de lucht. Schenk voorzichtig 2 eetlepels van de vinaigrette over het gerecht heen. 

postelein
Wat heb je nodig uit de box?

Voor de salade:

  • 200 gram knolselderij 
  • 200 gram aardappel 
  • 15 gram mosterd 
  • 30 gram crème fraiche 
  • 10 gram peterselie 

Voor de vinaigrette:

  • 50 gram kersenazijn 
  • 50 gram tokonootolie 
  • 15 gram Heische Hoeve mosterd 
Zelf zorg je voor...
  • 2 augurken