Wildplukken in de natuur

Oogsten zonder zaaien uit de Maashorst

Onze chef-kok Ivo probeert in elk menu ook een wildpluk-onderdeel in de gerechten te verwerken. Leuk om kids te activeren en de natuur in te sturen om te leren hoe alles groeit en bloeit. Maar ook om te leren dat we zuinig moeten zijn op de natuur om ook in de volgende jaren te kunnen blijven oogsten zonder zaaien. Daarom hieronder wat tips van de boswachter van de Maashorst.

Wildplukken, waar moet ik op letten?
De bramen zijn rijp en dat betekent dat Nederlanders massaal aan het wildplukken slaan. Een leuke activiteit, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Wij vroegen de Maashorst-boswachter om deze op een rijtje te zetten.

Wat is wildplukken?
Wildplukken is het verzamelen van eetbare producten uit de natuur. Vruchten zoals bramen en bosbessen zijn het populairste, maar er zijn ook mensen die gericht op zoek gaan naar eetbare planten, wortels en dergelijke. Deze personen zoeken niet alleen in de nazomer, maar het hele jaar door. Er wordt in Nederland veel wildgeplukt, vandaar dat er ook speciale pluk- en voedselbossen zijn aangelegd. 

Wildplukken mag, maar met mate
Wildplukken is leuk om te doen, maar het is niet de bedoeling dat er emmers vol mee naar huis gaan. De boswachter: “Met 17 miljoen inwoners en slechts 12% natuur in ons land, plukken we alles in 1 week kaal.” Daarnaast is het volgens de boswachter ook niet de bedoeling dat de geplukte producten door worden verkocht. Want, zo zegt hij: “wildpluk kan erg leuk zijn, maar overdrijven moet je niet willen. Goede plukkers zijn mensen met liefde voor de natuur en blauwe vingers van het sap, zonder zwarte vingers van het geld tellen.”

Pas op waar je plukt
Wie gaat wildplukken, moet er te allen tijde voor zorgen dat hij of zij niet van de paden afgaat. “De meeste natuurgebieden zijn alleen toegankelijk via de opengestelde wegen en paden. Je mag dus niet van het pad af om de natuur niet te verontrusten en beschadigen”, aldus de boswachter. Wie dit wel doet, kan een behoorlijke boete krijgen.

Paddenstoelen
Niet alleen het wildplukken van vruchten is uitermate populair, ook paddenstoelen worden veelvuldig meegenomen uit de natuur. In principe mag dit met mate, maar sommige soorten zijn zeldzaam en mogen absoluut niet geplukt worden. “Deze paddenstoelen worden beschermd en behoren de natuur toe”, aldus de boswachter. “Bescherming dient het doel ze te behouden en zorgt er ook voor dat de vele fotografen ze kunnen vastleggen. Eenmaal geplukt blijft er niets voor een ander over”, gaat hij verder. 

Andere aandachtspunten
Tot slot geeft hij nog een paar algemene tips voor mensen die willen wildplukken. Een daarvan heeft alles te maken met vossen: “bessen die onder kniehoogte hangen kunnen besmet zijn met vossenlintworm. Deze komt uit urine van de vos.” Het advies is om deze niet te eten, want een besmetting met vossenlintworm is erg gevaarlijk voor mensen.

Ook adviseert de boswachter goed uit te kijken voor teken. Besmette teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Loop dus niet met blote benen of armen door begroeid gebied, want daar zitten ze in.