Gebakken zalmforel

4 personen
30 minuten
Gegrilde zalmforel uit de Slothoevevijver in Vinkel - parelgerst risotto - gebakken bloemkool - Shiitake - sauce aux cepes - gegarneerd met klaverzuring

Zo maak je het: 

Gegrilde zalmforel:

Gril de vis pas net voor het serveren Smeer de zalmforel in met een dun laagje olie. Zet de grillpan op het vuur en laat deze gloeiend heet worden. Bestrooi de vis met zout. Grill de vis eerst op de huis tot dat deze los laat van de grill. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Draai de vis om en grill de visvlees kant nog 1 minuut. 

Parelgerst risotto:

Pel de ui en snipper de ui fijn. Bak de ui glazig in een klontje boter en voeg alvast wat zout toe. Voeg de parelgerst toe en bak het 1 minuut mee. Voeg beetje bij beetje de groentebouillon toe en zorg dat de parelgerst onder de bouillon staat. Als alle bouillon is toegevoegd en is opgenomen door de parelgerst proef je of de gerst gaar is. De korrel mag nog een beetje stevig zijn maar mag niet meer hard zijn. Mocht de korrel nog te hard zijn kun je een beetje water toe voegen en et nog wat verder laten garen.

Gebakken bloemkool:

Snijd de kern uit de bloemkool en snijd de roosjes van de bloemkool los. Snijd de roosjes zo doormidden of in kwarten dat er stukken ontstaan van 2x4 cm. Zorg dat er 5 roosjes per persoon zijn. Verwarm olie in de pan op hoog vuur. Bak de bloemkoolroosjes in de olie aan en bak ze aan iedere kant. Als de roosjes aan alle kanten goudbruin zijn voeg je een klontje boter toe en zet je het vuur uit. Breng de bloemkool op smaak met peper en zout. Haal de bloemkool uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje om het overtollige vet te verwijderen. Bij het afmaken van het gerecht verwarm je de bloemkool even in de oven. 

Shiitake:

Verwijder het uitgedroogde kontje van de shiitake steeltjes. Borstel eventuele restjes zand van de shiitake. Verhit een scheutje olie in de pan en bak hierin de shiitake voor ongeveer 2 minuten op gemiddeld vuur. Bestrooi het met peper en zout en voeg een klontje boter toe. Bak de shiitake nog 2 minuten en haal ze uit de pan. Bij het afmaken van het gerecht verwarm je de shiitake samen met de bloemkool in de oven. 

Sauce aux cepes:

De saus is door de chef-kok van De Heische Hoeve gemaakt. Deze hoeft alleen verwarmd te worden om bij het gerecht te serveren. 

Wat heb je nodig uit de box?
 • 400 gram zalmforel (verdeeld in stukken van 100 gram)
 • 400 gram parelgerst
 • 500 gram groentebouillon
 • 50 gram crème fraiche
 • 1 ui
 • kervelsteeltjes 
 • bloemkool
 • shiitake
 • sauce aux cepes
Waar zorg je zelf voor?
 • Olie
 • Peper en zout
 • Boter
Wat pluk je in de Maashorst?

Klaverzuring

Witte klaverzuring bloeit in april en mei met witte bloemen die roze geaderd zijn. Ieder van de drie blaadjes is hartvormig. Ze zijn van boven heldergroen. De onderkant heeft een paarse tint. Deze soort houdt vooral van beschaduwde plaatsen in de loofbossen op vochtige leemhoudende grond. Ze komen als grote tapijten voor. Het is een stadsplant die op licht beschaduwde plekken zoals onder heggen te vinden is. De grond moet open, vochtig en voedselrijk zijn. Het houdt hardnekkig stand door de ondergrondse wortelknolletjes. Voor dit gerecht hebben we 5 blaadjes per persoon nodig. Strooi deze over het gerecht als garnering.