Hoofdgerecht - gebakken eendenborst

Gebakken eendenborst

4 personen
60 minuten
Rosé gebakken eendenborst van Eendenboerderij Helvoirt, met een jus van kersenwijn geserveerd met aardappels uit de oven, trostomaatjes, gebraiseerde prei, zevenblad en appelcompote

Zo maak je het: 

Eendenborstfilets:

Haal de eendenborst uit de verpakking en dep ze droog met keukenpapier, Snijd de huidkant zo in dat er ruitjes ontstaan, zo trekt het vlees niet krom. Snijd het overtollige vet aan de zijkant weg. Leg de eendenborst met de huidkant in de pan. Zet de pan aan op laag vuur en het vet zal uit de huid wegsmelten. Als de huid goudbruin gebakken is, draai je de eendenborst om en bak je de vleeskant bruin. Bewaar het bakvet en leg de eendenborsten apart. Ongeveer een kwartier voor het serveren leg je de eendenborst 5 minuten in de oven, zodat deze mooi gaart. De eendenborst is dan mooi rosé. Laat de eendenborst nog tien minuten rusten in aluminiumfolie voordat je hem serveert. Breng op smaak met zout en peper.

Aardappels uit de oven:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aardappels elk in 4 partjes, doe de aardappelpartjes in een ovenschaal en voeg hier het bakvet van de eend aan toe. Schep de partjes even om. Voeg de tijm er aan toe en strooi er wat peper en zout over heen. Zet de ovenschaal in de oven en bak de aardappelpartjes ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden

Trostomaatjes:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de gewassen tomaatjes in een ovenschaal en sprenkel de olijfolie eroverheen. Pof de tomaatjes ongeveer vijf minuten  in de oven. Breng de tomaten op smaak met peper en zout.

Appelcompote:

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes van 1x1 cm. Verwarm een pan en voeg hier de appels, suiker, kaneelstokje en een scheutje water aan toe. Kook het in tot een compote. Verwijder het kaneelstokje voor het serveren.

Gebaiseerde prei:

Verwijder het buitenste blad van de prei en snijd hem in de lengte door midden. Was al het zand zorgvuldig tussen de bladeren uit. Snijd de gehalveerde prei in 4 gelijke stukken. Verwarm een pan en voeg hier de boter aan toe. Bak de prei zachtjes aan, blus de pan af met een scheutje water en stoof de prei gaar.

Kersenwijnjus:

Snijd de koude boter in blokjes. Verwarm de kersenwijnjus in een pannetje en roer hier de koude boter door heen met een garde.

Zevenblad:

Zevenblad vind je niet in de box, maar moet je zelf in het wild plukken. Maar wat is zevenblad eigenlijk? 

Tuinmansverdriet! Zevenblad heeft weinig fans. Toch is het best een fraaie plat, de ultieme bodembedekker kan je wel zeggen. Zevenblad is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie. De plant groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, wegbermen en akkerranden op vochtige of bemeste grond. De plant wordt ook hanenpoot, tuinmansverdriet en heers genoemd. De stengels zijn hol en gegroefd. Zevenblad wordt 60–90 cm hoog.

Pluk 3 blaadjes per persoon.

Nu is het tijd om de borden mooi op te maken. Verwarm de prei, gepofte trostomaatjes en de aardappels. Schep de appelcompote in een schaaltje voor op tafel. Leg de prei op het bord met daarbij de aardappelpartjes en de gepofte trostomaatjes. Verdeel alles over de vier borden. Snijd de eendenborst, nadat deze even gerust heeft, in mooie plakken en verdeel deze over de borden. Serveer hierbij de saus. Werk het bord af, met de blaadjes zevenblad.

 

Wat heb je nodig uit de box?
 • 4 eendenborstfilets

Voor de aardappels:

 • 200 gram aardappels
 • tijm
 • bakvet van de eend

Voor de trostomaatjes:

 • 100 gram trostomaat

Voor de gebaiseerde prei:

 • 200 gram prei
Wat heb je nog meer nodig uit de box?

Voor de appelcompote:

 • 2 appels
 • 1 kaneelstokje

Voor de kersenwijnjus:

 • 50 gram kersenwijn
Zelf zorg je voor...

Voor de aardappels:

 • peper en zout

Voor de trostomaatjes:

 • 25 gram olijfolie

Voor de gebaiseerde prei:

 • 25 gram boter

Voor de appelcompote:

 • 50 gram suiker

Voor de kersenwijnjus:

 • 25 gram boter, goed koud